نگهداری بونسای برگ انجیری
نگهداری:
نور: بونسای برگ انجیری نور شدید و مستقیم را نمیپسندد. ازاینرو آن را در مکانی با نور غیرمستقیم قرار دهید. در نظر بگیرید که بونسای برگ انجیری از نور بیشازحد و مستقیم بعدازظهرها نفرت دارد!
دما: بونسای برگ انجیری دمای بسیار بالا یا پایین را بههیچوجه دوست ندارد. هرچند که سرما را تا حدی تحمل میکند اما بههیچوجه توان مقابله با یخزدگی را ندارد.
رطوبت: رطوبت عادی خانهها (30% الی 40%) برای بونسای برگ انجیری کفایت میکند اما از آنجاییکه این گیاه عاشق رطوبت است، غبار پاشی یا استفاده از دستگاه بخور سرد را برای حفظ رطوبت محیط فراموش نکنید. میتوانید زیرگلدانی حاوی سنگریزه و آب نیز زیر گلدان بگذارید تا با تبخیر آب زیرگلدانی در اثر گرما، رطوبت موردنیاز بونسای برگ انجیری تأمین شود. البته احتیاط کنید که کف گلدان بهطور مستقیم با آب درون زیرگلدانی تماس نداشته باشد زیرا موجب پوسیدگی ریشه میشود.
خاک: نکتهی کلیدی در پرورش صحیح بونسای برگ انجیری ، استفاده از خاک سبک و زهکش است که آب را درون خودش نگه ندارد؛ بهعبارتدیگر خاکی که تهویه خوبی داشته باشد و رطوبت لازم را برای بونسای برگ انجیری حفظ کند اما غرقابی و غوطهور در آب نباشد. میتوانید از ترکیب یک بخش پیت ماس و یک بخش شن یا پرلیت استفاده کنید. خاک سبک و غنی از مواد مغذی تهیهشده در گلخانه ملک نیز برای نگهداری بونسای برگ انجیری گزینهی بسیار مطلوبی است که با قیمت رقابتی در اختیار مصرفکننده قرار میگیرد.
آبیاری: سعی کنید خاک بونسای برگ انجیری را همیشه کمی مرطوب نگه دارید اما هرگز آن را در آب غوطهور نکنید. اگر دوست دارید بونسای برگ انجیری شما بهترین عملکرد را داشته باشد، به آبیاری و رطوبت خاک توجه کنید. دقت کنید که گیاه شما خاک کاملاً خشک را نمی پسندد یا بهتر است بگوییم از آن نفرت دارد! اگر در فصل رشد بهطور منظم به بونسای برگ انجیری آب بدهید، افزایش رشد گیاه به شکل محسوسی نمایان میشود.
کود: توصیه میشود در فصل رشد، هر ماه به بونسای برگ انجیری کود غنی از نیتروژن (با نصف غلظت توصیهشده) بدهید. در فصلهای سرد سال که رشد گیاه متوقف شده، از دادن کود به بونسای برگ انجیری پرهیز کنید.
سایر موارد توصیهشده:
رشد بونسای برگ انجیری بالا است. ازاینرو هر سال نیاز به تعویض گلدان دارد. حتی ممکن است مجبور شوید که سالی دو مرتبه گلدان بونسای برگ انجیری را عوض کنید!
سطح برگهای بونسای برگ انجیری را با دستمال مرطوب تمیز کنید زیرا گردوغبار سطح برگ، جذب نور خورشید را دشوار میکند.
بیماریها:
تار عنکبوتی زیر برگهای بونسای برگ انجیری: کنه قرمز موجب تشکیل تار عنکبوت زیر برگهای بونسای برگ انجیری میشود که با سمپاشی قابلدرمان است.
پوسیدگی ریشه بونسای برگ انجیری: اگر خاک گلدان بونسای برگ انجیری با آب اشباع شود، ریشه گیاه میپوسد. خاک غرقابی به یکی از سه علت اصلی زیر به وجود میآید:
آبیاری بیشازاندازه بونسای برگ انجیری
کاشتن بونسای برگ انجیری در خاک سنگین که آب را در خود نگه دارد
عدم وجود سوراخ در انتهای بونسای برگ انجیری یا بسته بودن سوراخها و باقی ماندن آب درون گلدان
عدم رشد بونسای برگ انجیری: اگر بونسای برگ انجیری به میزان کافی نور دریافت نکند، به مرور رشد گیاه کم شده و سپس متوقف میشود. گل را به محلی پرنور منتقل کنید.
زرد شدن برگهای گیاه برگ بونسای برگ انجیری: آبیاری بیش از حد، خاک سنگین و بسته بودن سوراخهای زیر گلدان موجب میشوند آب در گلدان بونسای برگ انجیری جمع شود و بهمرور برگهای زیرین گیاه زرد شوند. تنها راه درمان در این شرایط، کاهش آبیاری، استفاده از خاک زهکش و سبک و چک کردن سوراخهای زیر گلدان است.
چروک شدن برگ بونسای برگ انجیری: رطوبت ناکافی و آبیاری کم موجب میشود برگهای بونسای برگ انجیری آب خود را از دست داده و چروک شوند. برای جبران این مسئله آبیاری را بیشتر کنید و با استفاده از زیرگلدانی حاوی سنگریزه و آب و غبار پاشی رطوبت موردنیاز بونسای برگ انجیری را تأمین کنید.
قهوهای شدن نوک برگهای بونسای برگ انجیری: دو عامل اصلی میتواند منجر به قهوهای شدن برگهای بونسای برگ انجیری شود.
عامل اول رطوبت کم محیط و هوای گرم و خشک است. همانطور که در بخش نگهداری از بونسای برگ انجیری گفته شد، این گیاه عاشق رطوبت است. پس خاک آن را همیشه کمی مرطوب نگه دارید و با استفاده از غبار پاشی یا زیرگلدانی حاوی آب و سنگریزه رطوبت مورد نیاز گیاه را تأمین کنید.
عامل دوم زیادهروی در مصرف کود است که موجب سوختن و قهوهای شدن نوک برگهای بونسای برگ انجیری میشود. در مصرف کود نهتنها برای بونسای برگ انجیری بلکه برای تمام گیاهان زینتی و آپارتمانی خود، اعتدال را رعایت کنید.
تغییر شکل برگهای بونسای برگ انجیری: منظور از تغییر شکل برگهای این گیاه، رشد برگهای جدید بدون سوراخ در سطح برگ و بریدگی در حاشیه آن است! نور کم موجب میشود که فرم برگ بونسای برگ انجیری بهمرور تغییر کند و یکی از عوامل زیبایی برگهای گیاه یعنی فرورفتگیهای حاشیه ای و سوراخهای وسط آن، از بین برود. فوراً گیاه را به مکانی پرنور ببرید، البته نور غیرمستقیم!
سوختن برگ بونسای برگ انجیری: همانگونه که در بخش قبل گفته شد، بونسای برگ انجیری نور شدید و مستقیم را نمیپسندد! برگهای این گل در نور مستقیم میسوزند و لکههای قهوهای و آثار سوختگی روی برگهای بونسای برگ انجیری نمایان میشود.
زخم پنیه ای سفید روی برگهای بونسای برگ انجیری: شپشک آرد آلود روی سطح برگهای بونسای برگ انجیری زخمهای سفید و پنبه مانند پدید میآورد که باید به وسیله قلممو، آب و صابون یا حتی الکل تمیز شوند تا به گیاهان دیگر سرایت نکنند.